Schilderen als Bob Ross? Dat kan!


Het CultuurWerkt! team ontdekt hoe we in coronatijd off- én online kunnen genieten van kunst en cultuur. Marketing- en communicatiemedewerker Sanne vertelt hoe zij sinds maart de online schilderlessen van Bob Ross volgt.

In maart, toen alle maatregelen net begonnen, kwam ik de video’s van Bob Ross weer eens tegen. Hoe leuk zou het zijn om die lessen een keer te volgen? YouTube staat er vol mee. Tot nu toe was ik Bob Ross alleen maar ’s avonds op tv tegen gekomen. Daar keek ik nog wel eens verwonderd naar. Hoe kreeg hij het toch voor elkaar om van een grote streep, recht door zijn schilderij, een prachtige boom te maken? Ook zijn stem was altijd fijn om naar te luisteren, met zijn “happy little trees” en zijn zeer bekende “We don’t make mistakes, just happy accidents”. Heerlijk, al die positiviteit.

Bob Ross 5


Als kind heb ik veel geschilderd, geknutseld en getekend. De laatste paar jaren hebben deze spullen vooral weg liggen stoffen in de kast. Nu de wereld stil stond, werd het tijd om dit maar weer eens op te gaan pakken. Eens zien of ik er nog wat van bakte en er nog zo van genoot als ik vroeger altijd deed. Ik kocht goedkope verf, doeken en kwasten bij de Action en ging gewoon aan de slag. Al gauw bleek ik het bij lange na niet zo snel te kunnen doen als Bob Ross himself: hij maakt de schilderijen binnen 30 minuten, geen minuut langer. Dat ging bij mij écht niet lukken. Gelukkig kan de afspeelsnelheid van YouTube video’s gewoon op 0.75 gezet worden, dan hoef ik het niet iedere minuut te pauzeren. Zijn gezellige praatjes zijn daardoor wel iets minder prettig om te beluisteren, zo in slow motion. 😉 Nu ben ik gemiddeld 3 uur bezig met een schilderij. Daarom is dit dus perfect om te doen op de zondagmiddag.

En ook qua kwaliteit moet ik natuurlijk niet te veel van mezelf verwachten. Inmiddels ben ik van goedkope Action acrylverf overgestapt naar Amsterdam acrylverf, wat al iets prettiger werkt. Maar onze Bob schildert met olieverf, dat zo lang nat blijft dat je je schilderij continu gemakkelijk kan blijven bewerken. Zo zegt hij altijd lachend: “If you used a dry canvas, you would be in agony city right now.” En daar zit ik dan, in agony city. Ik heb dus voor mezelf even een andere werkwijze moeten uitvinden om bepaalde stukken na te maken.

Bob Ross 3


Inmiddels ben ik 10 schilderijen verder. Een échte obsessie is het misschien niet geworden, maar ik vind het nog altijd leuk om het eens in de zoveel tijd te doen. Het zorgt voor ontspanning en met een beetje geluk ben ik achteraf ook trots op het eindresultaat. In het hele huis hangen een paar van mijn lievelingsschilderijen en ook mijn familie heb ik een aantal schilderijen cadeau gedaan. Dat is weer eens wat anders dan een fles drank of een goed boek.

En toen kwam het grote nieuws: er komt een Bob Ross tentoonstelling in Museum More in Gorssel met 40 van zijn schilderijen! Gorssel is best een eind weg voor mij, maar daar móet ik natuurlijk naartoe. Na al die video’s en schilderijen ben ik toch wel fan geworden van deze positieve, rustgevende, talentvolle schilder. Ik kijk er naar uit om zijn schilderijen in het echt te mogen bewonderen. De tentoonstelling is vanaf vandaag tot en met 11 april te zien.

Hopelijk heb ik jou nu ook geïnspireerd om zelf een keer aan de slag te gaan, wie weet vind jij het net zo leuk als ik! En zoals Bob Ross altijd eindigt:

“Happy painting and God bless!”