Checklist - hoe houd ik medewerkers betrokken?


Thuiswerken zonder eindstreep? Dat kan mét gemotiveerde en betrokken medewerkers. Hoe je dat doet? Ontdek het in deze checklist, opgesteld aan de hand van een artikel in Trouw, waarin 5 basisbehoeften voor motivatie in werk werden geformuleerd door Albert Boonstra, hoogleraar informatiemanagement. De aanvullende tips van het CultuurWerkt! team geven inspiratie hoe je in de praktijk voor meer betrokkenheid kunt zorgen. 

 

“Als een bedrijf kan voorzien in de vijf basisbehoeften die iedere werknemer heeft, dan blijven die ook thuis productief en gemotiveerd”, zegt hoogleraar informatie­management Albert Boonstra in Trouw. Hij noemt de behoefte aan 1. sociaal contact 2. feedback 3. variatie 4. zinvol werk 5. autonomie. Andere experts aan het woord zijn Aukje Nauta en Cora Reijerse, zij geven samen met Albert Boonstra hun visie op hoe je goed inspeelt op deze behoeften als organisatie in het artikel in Trouw. Hoe scoort jouw organisatie op de volgende vijf punten in tijden van thuiswerken? 

 

1. Is er ruimte voor sociaal contact?
Met stip op 1, het gemis van collega’s en de spontaniteit van even langs lopen voor een praatje, blijkt uit alle onderzoeken naar thuiswerken tot nu toe. Dan gaat het niet over werkinhoudelijke gesprekken met collega’s, maar juist over het informele praatje of het grapje bij de koffieautomaat”, zegt Aukje Nauta organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar in Trouw.

Online samenkomsten, zijn geen vervanger voor elkaar offline zien. Boonstra en Nauta benadrukken het belang van fysiek contact. Natuurlijk, de komende periode is online even wat het is. “Werkgevers moet nu manieren bedenken om online een informele sfeer te creëren,” zegt Nauta in Trouw.

Binnen het CultuurWerkt! team organiseren we grappige pub quizzen, online workshops, lunchconcerten via Instagram, online borrels en drinken we virtueel een kopje koffie met elkaar. Dan gaat het even over de film die je laatst gezien hebt en hoe het met je gaat. Die informele tijd bewust inplannen om de verbinding te houden met elkaar, is hard nodig, merken we. Zo'n online lunchconcert, zorgt eerst voor inspiratie door een live uitgevoerd stuk van violiste Myrthe van de Weetering en daarna voor een gesprek met elkaar los van werk”, vertelt projectmanager Anne Weijs. 

Welke momenten zijn er voor medewerkers in jouw organisatie, om los van de inhoud van het werk, contact met elkaar te maken?

Een tip van het CultuurWerkt! team, laat teamuitjes juist wel doorgaan door te kiezen voor online alternatieven.  In de workshop Kunst Verbindt, bezoeken collega's online een virtueel museum. Iedereen formuleert een persoonlijke vraag, die je beantwoordt met behulp van kijkopdrachten voor één schilderij, en zo komt er een gesprek tot stand op een veel persoonlijker niveau. Het is een mooie manier om elkaar beter te leren kennen. 

 

2. Is er ruimte voor feedback en waardering?
Het doet ertoe wat een ander van je werk vindt. Die feedback zorgt voor waardering én ontwikkeling. Maar hoe doe je dat als je elkaar alleen nog online ziet? “Feedback geven in een zoommeeting is ongemakkelijker, omdat we de lichaamstaal van een ander slecht kunnen peilen. Ook vragen we nu minder snel om feedback dan op kantoor”, aldus Cora Reijers, arbeidspsycholoog van het Nederlands Instituut van Psychologen in Trouw. “Bouw dus tijd in voor reflectie en bedenk samen hoe je dat het beste kunt doen. Als het opgelegd is vanuit de manager werkt het weer niet”, aldus Boonstra en Reijerse.

 

Happy young man celebrating his success over gray background

 

3. Is er voor voldoende afwisseling gezorgd?
Je herkent vast wel dat afwisseling je motivatie en dus je productiviteit ten goede komt. Afwisseling kan zitten in taken, maar ook in omgeving en in de indeling van je vrije tijd. Op dit moment lijken de dagen steeds meer op elkaar. De afwisseling die we gewend zijn geeft ons vaak inspiratie. En als je al tijden vanuit je slaapkamer werkt, dan kan die inspiratie nu ver weg voelen. Nu kantoren en horeca dicht zijn, is het uitdagender om voor een aantal dagen je werkomgeving te veranderen. Maar misschien lukt het wisselen van werkplek in huis wel, van de zolderkamer naar de keukentafel. “Of kun je voorstellen eens met buren of vrienden in de buurt van “werkplek” wisselen”, tipt Nauta in Trouw.

Een tip van het CultuurWerkt! team: afwisseling kun je ook regelen door je medewerkers toegang te geven tot een nieuwe manieren van ontspannen. Een online yoga abonnement, een nieuw kookboek, luisterboeken, een Pathé Thuis voucher, een cursus, een online theatervoorstelling, veel van deze opties vind je terug in het aanbod van het CultuurWerkt! lidmaatschap.

 

4. Is het duidelijk hoe ieders werk bijdraagt aan het groter geheel?
Uiteindelijk willen we allemaal bijdragen aan de organisatie en iets nuttigs en zinvols doen onder werktijd. Als we dat niet zien, begint het te knagen en zorgt het voor minder motivatie. Ook hier ligt volgens Boonstra weer een rol voor de leidinggevende. “Die moeten blijven vertellen hoe het gaat met de organisatie en waarom het werk dat mensen doen belangrijk is. Doen ze dat niet, dan kunnen werknemers snel gedemotiveerd raken en komen gedachtes op als: wat doet het ertoe wat ik hier aan het doen ben?”

Kortom, is het management in staat om dit goed over te brengen? Tip van CultuurWerkt!: soms zegt een beeld meer dan 1000 woorden. De online cursus Zakelijk Tekenen helpt je om o.a. visie en beleid om te zetten naar een heldere illustratie die tot de verbeelding spreekt. Deze cursus zit ook in het aanbod van CultuurWerkt! lidmaatschap.

 

5. Hoeveel autonomie is er om werk zelf te kunnen in delen?
Volgens Nauta: “Blijkt uit onderzoek dat de meeste medewerkers thuis veel productiever zijn. De manager kan er dus op vertrouwen dat het werk goed gedaan wordt.”  Boonstra zegt ook: “De ruimte die er nu ontstaat voor het zelf indelen van je werk en werktijden is een mooie ontwikkeling. Thuiswerken zorgt ervoor dat mensen minder op de vingers worden gekeken en dat vinden veel mensen prettiger.”

Tot slot, hoe goed scoort jouw organisatie op deze vijf punten in tijden van thuiswerken? Wil je meer te weten komen over hoe online cultuurbezoek bijdraagt aan de betrokkenheid, motivatie en geluk van medewerkers? Download dan ons kennisdocument ‘Creativiteit onmisbaar in het bedrijfsleven’.

 

Download het kennisdocument

 

Dit artikel is gebaseerd op het artikel Ook na de vakantie werken we nog thuis. Hoe houden we dat vol? door Barbara Vollebregt gepubliceerd in Trouw op 30 augustus 2020. En aangevuld met tips door het CultuurWerkt! team.