Cultuursnuiven in Amsterdam en Den Haag


Deze week geven wij jullie weer fantastische cultuurtips om er op uit te gaan! Hou je van mode, muziek of film? Lees dan snel verder en laat je verrassen.


TIP | MUSIC! - van Beethoven tot Beyoncé

musik-doku-01

Van 3 oktober 2020 t/m 12 september 2021 kun je in het Haagse Museon de fantasievolle tentoonstelling MUSIC! – van Beethoven tot Beyoncé bezoeken. Hier kun je naar muziek luisteren, muziek maken, muziek voelen en vooral samen beleven. Dus trek je dansschoenen maar aan!

De familietentoonstelling zoomt in op de culturele en wetenschappelijke aspecten van muziek. Zo lossen de Inuit conflicten al sinds jaar en dag op via drumduels. De regels op Groenland lieten het niet toe om geweld te gebruiken. En wist je dat muziek de plezier- en beloningsgebieden in je hersenen stimuleert plus de coördinatie van je bewegingen? Daarom is dansen op muziek ook zo leuk. Verder ontdek je hoe je oor werkt, wat gehoorschade is en hoe je een hit schrijft. Dat laatste, daar kun je zelf mee aan de slag. Of je noten kunt lezen, doet er niet toe.

Een geweldig uitje om tijdens de herfstvakantie heen te gaan met het hele gezin!

Wat: Museum
Waar: Museon, Den Haag
Wanneer: 1 oktober 2021 t/m 9 januari 2022


TIP | MAISON AMSTERDAM

De Nieuwe Kerk presenteert dit najaar samen met het Amsterdam Museum de langverwachte modetentoonstelling: MAISON AMSTERDAM. De prachtige kerk op de Dam wordt omgetoverd tot een toonaangevend modehuis waar 250 jaar modegeschiedenis te zien is zoals bijvoorbeeld de iconische bruidsjurk van Koningin Máxima!

In de tentoonstelling maak je een reis; je struint door de stad en door tijdperken. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder, langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade, waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties en dat van de tijd van de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals, zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid, maar ook onvrijheid, met mode?

Wat: Expositie
Waar: De Nieuwe Kerk, Amsterdam
Wanneer: 18 september t/m 3 april 2022ACTUALITEIT | Tuschinski bestaat 100 jaar

premiere_frozen2_nl_116_m7a7779

Het Amsterdamse filmtheater Tuschinski bestaat op 28 oktober 100 jaar en dat wordt gevierd met diverse activiteiten. Zo zijn er de komende maand zowel oude als moderne klassiekers te zien, zoals de bekendste, gerestaureerde Charlie Chaplin-films, La vita è bella, Pulp Fiction, Soldaat van Oranje en Turks Fruit.

In een audiotour gaan mensen terug in de tijd met oud-portier Fritz, die in 1921 op het bordes stond van de bioscoop. Verder spreekt filmmaker Martin Koolhoven bij een speciale vertoning van de thriller Fight Club en vertelt acteur Thom Hoffman over zijn liefde voor Charlie Chaplin.

Eerder dit jaar werd Tuschinski door het Britse Time Out Magazine uitgeroepen tot de allermooiste bioscoop ter wereld!

Wil je Tuschinski een keer bezoeken? Met een CultuurWerkt! lidmaatschap kun je met korting prachtige films bekijken in deze unieke bioscoop!

Wat: Film
Waar: Pathé Tuschinski, Amsterdam
Wanneer: Doorlopend