Even voorstellen: saxofonist Thijs Nissen


Er is – gelukkig – ontzettend veel talent in de wereld van kunst en cultuur. CultuurWerkt! stelt je graag voor aan jonge creatieven. Met als eerste: Thijs Nissen (27). 

Thijs studeerde in 2018 af aan Codarts Rotterdam als (jazz)saxofonist. Sindsdien speelt hij met zijn Thijs Nissen Trio en organiseert hij met de stichting Closer to Jazz, die hij oprichtte met compagnon en drummer Mitchell Damen, allerlei activiteiten die erop zijn gericht swingende jazzmuziek bij (Rotterdamse) mensen voor het voetlicht te brengen.

Welke vijf woorden typeren je het beste?
“Enthousiast, collegiaal, perfectionistisch, bedachtzaam en ambitieus.”

Wanneer wist je dat je muzikant zou worden?
“Toen ik merkte dat geen enkele andere studie écht aansloot bij wat ik op dat moment wilde doen, heb ik besloten de sprong in het diepe te wagen en naar het conservatorium te gaan.”

Welke rol hebben je ouders gespeeld in je droom om muzikant te worden?
“Mijn ouders hebben me altijd – en doen dat nog steeds – gesteund om mijn dromen na te streven, ook als het tegenzit of onrealistisch lijkt in de ogen van anderen. Ze willen me vooral gelukkig zien. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

 

Thijs-Nissen-Trio

 

Waar ben je het meest bang voor?
“Om uiteindelijk alleen achter te blijven. Wat is succes dan nog waard?”

In hoeverre ben je ijdel?
“Ik ben niet ijdel, maar vind het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Dat geeft het publiek namelijk het idee dat je voorbereid bent. Dat verwacht ik ook van mijn medemusici.”

Wanneer verlies je jezelf?
“Ik ben een perfectionist. Ik kan mezelf verliezen in details.”

Wat moet je nooit zeggen tegen een muzikant?
“Iedereen mag alles tegen mij zeggen of aan mij vragen, maar een vraag die ik te vaak heb gehoord, is: ‘Valt daar nou droog brood mee te verdienen, met muziek?’”

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
“Muziek is een 24/7-passie voor mij, inclusief luisteren, studeren en verdiepen, maar als ik een beetje vrije tijd heb, dan vind ik het leuk om te koken, uit eten te gaan of een terrasje te pakken.”

Welke opdracht weiger je?
“In principe weiger ik geen enkel optreden, ik vind het veel te leuk om te spelen. Maar als een opdrachtgever respectloos met mij, mijn medemusici of m’n vak omgaat, kom ik zeker niet terug.”

Wat doe je als eerste na een concert?
“Genieten van het sociale aspect dat het vak van muzikant met zich meebrengt. Ik speel vaak met vrienden, ontmoet nieuwe mensen en ga in gesprek met het publiek.”

Wat wil je nog bereiken?
“Musici zijn misschien van nature nooit tevreden en heel kritisch op hun eigen kunnen. Ik zou heel graag een punt bereiken waarop ik met tevredenheid mijn eigen spel kan terugluisteren.”

Benieuwd geworden naar de muziek van het Thijs Nissen Trio? Ze komen graag bij je langs op de werkvloer! Kijk hier voor meer informatie.

Fotografie: Eric van Nieuwland en Mark Bolk