Hoe CultuurWerkt! voor jouw organisatie – Onze leden vertellen


Het HagaZiekenhuis in Den Haag laat medewerkers ontspannen na het werk door een breed palet aan te bieden met sport, HagaBeweegt-vitaliteits, maar ook kunst en cultuur. HR-medewerker Shira Vinkenburg legt uit waarom het ziekenhuis afgelopen november koos voor CultuurWerkt!: “Er is krapte op de arbeidsmarkt, de druk in de zorg is al hoog en wij, als topklinisch opleidingsziekenhuis, hebben ambitieuze doelen. Daarom hebben we gezocht naar: hoe kunnen we onze mensen de waardering geven die ze verdienen? Daarnaast vinden we de balans tussen werk en ontspanning belangrijk. Onze manager Daniëlle was al bekend met CultuurWerkt! vanuit haar vorige werkgever, dus zij opperde deze mogelijkheid.”

 

Wat dacht je toen je hoorde van CultuurWerkt!?

“Ontzettend leuk! Maar ik dacht ook: is kunst en cultuur wel voor iedereen? We hebben ruim 3.500 medewerkers en iedereen heeft natuurlijk zijn eigen interesses. Toen de informatie vanuit CultuurWerkt! binnenkwam, bleek dat het aanbod waar korting op zit heel breed is: van bioscoopbon tot theater tot musea. Heel gevarieerd, dus daar zit vrijwel altijd wel iets voor je bij. Daarnaast kun je via een persoonlijk profiel aangeven waar je geïnteresseerd in bent, zodat je niet het hele aanbod door hoeft te spitten. En het is heel laagdrempelig: wil je er geen gebruik van maken, doe je dat niet. Maar bijna iedereen gaat wel eens naar de bioscoop toch?”

 

Hoe is CultuurWerkt! bij het personeel van Haga geïntroduceerd?

“De regie van de uitvoering daarvoor lag bij de HR van Haga, maar CultuurWerkt! heeft ons heel goed ondersteund en veel ideeën aangedragen. We organiseren twee keer per jaar een Vitaliteitsmarkt in het HagaZiekenhuis en afgelopen november hebben op die markt het lidmaatschap van CultuurWerkt! gelanceerd. Ondersteund door berichten op intranet, liftposters en een mailing naar alle medewerkers. Een week na de markt was het de Dag van Kunst en Cultuur en toen hadden we Cultuur op de Werkvloer: een creativity boost met het klassieke ensemble Qui Vive uit Delft. Echt heel goede muzikanten, die optraden in onze ‘lichtstraat’. Het doel was dat CultuurWerkt! zou gaan leven onder het personeel. Veel mensen werken de hele dag aan patiëntenzorg en kijken niet elke dag in hun mail of op intranet. En hen wilden we juist bereiken. Dat is met het mooie optreden op de vloer goed gelukt.”

 

‘CultuurWerkt! stimuleert de ontspanning en de creativiteit van onze medewerkers en daar kan ik als HR-medewerker alleen maar voor zijn.’ – Shira Vinkenburg, HR-medewerker Haga Ziekenhuis

 

Wat zijn de bevindingen tot nu toe?

“Er zijn nu zo’n 1.000 persoonlijke accounts aangemaakt, een mooi resultaat. Dat is ongeveer een derde van ons personeelsbestand. Een evaluatie vanuit CultuurWerkt! geeft ons het inzicht dat er goed gebruik van wordt gemaakt. Mooi om te zien. De reacties die ik krijg zijn positief, al met al een succes.”

 

Zou je CultuurWerkt! aanraden aan andere bedrijven?

“Zeker! Het is heel laagdrempelig en je kunt er gezellig met familie of vrienden op uit. Voor de teambuilding kan het ook goed zijn, iets ondernemen met je collega’s. CultuurWerkt! stimuleert de ontspanning en de creativiteit van onze medewerkers en daar kan ik als HR-medewerker alleen maar voor zijn.”

 

Ontdek de meerwaarde van kunst en cultuur voor jouw medewerkers en bekijk duurzame inzetbaarheid door een nieuwe bril. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies!

 

Over CultuurWerkt!