In 2021 kun je niet zonder medewerker cadeauplan!


December is traditiegetrouw de tijd van cadeaus geven aan medewerkers. Toch is het positieve effect van een cadeau geven nog groter wanneer het niet wordt verwacht. In deze blog vind je inspiratie om medewerkers nu én het hele jaar door voor hun inzet in het zonnetje te zetten. Want medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn meer betrokken, productiever en blijven langer bij de organisatie. Het is een inkoppertje: toon waardering en je medewerkers zullen meer betrokken zijn. Uit onderzoek blijkt dat we hier nog te weinig gebruik van maken. Tijd om werk te maken van een medewerker cadeauplan voor 2021!

Voor we aan de slag gaan in 2021, sluiten we eerst het jaar goed af met elkaar. Het is en blijft een uitdagende tijd, of je organisatie nu actief is in de zorg, onderwijs, logistiek, food retail, IT of zakelijke dienstverlening. Van elke medewerker wordt een extra inspanning gevraagd door verhoogde werkdruk op de vloer, thuiswerken of baanonzekerheid. Met het geven van individuele attenties of team cadeaus kun je als bedrijf verschillende organisatiedoelen bereiken, zoals het vergroten van medewerker betrokkenheid en duurzame inzetbaarheid. Dat komt omdat medewerkers die zich gewaardeerd voelen meer betrokken en productiever zijn en langer blijven bij de organisatie. Hierbij onze tips voor het geven van een mooi eindejaar cadeau en het opstellen van een medewerker cadeau plan:

 

 Hoe persoonlijker, hoe groter het effect
Zorg bij een individuele blijk van waardering dat het cadeau persoonlijk is en het echt bij de inzet van medewerker past. Heeft de medewerker bijvoorbeeld veel extra uren moeten maken door een drukke periode op het werk? Dan is een cadeau dat de gemiste tijd met partner of gezin goed maakt een origineel en passend cadeau. Denk eens aan het geven van Pathé thuis vouchers, een kaartje voor een online dansvoorstelling van het Nationale Ballet of een online concert, kaartjes voor de Hermitage of het  Scheepvaartmuseum.

 

Complimenten hebben langer impact
Een ander passend persoonlijk cadeau is een complimentenkaartje. Het is een schouderklopje wat persoonlijker voelt dan een berichtje per mail na een goede prestatie. Je kan een complimentenkaart ook gebruiken om een standaard cadeau voor elke medewerker mee te personaliseren. Grote plus van dit cadeau is dat onderzoek laat zien dat een compliment van de leidinggevende meer effect heeft op de betrokkenheid van medewerkers dan een loonsverhoging. Nu er minder vaak informeel contact met de leidinggevende is, waarin die complimenten uitgedeeld worden, is een complimentenkaartje echt een must in elk medewerker cadeauplan.  

Geen tijd om dit zelf te regelen voor de hele afdeling als verrassing? CultuurWerkt! zorgt ervoor dat elke collega een compliment ontvangt met de Complimentenmeisjes online.  Op basis van een online video ontmoeting wordt het mooiste in een persoon gezien, gewaardeerd en beschreven. Een succesvol bewezen concept op congressen dat door de oprechte aandacht bij iedereen een lach op het gezicht tovert, is nu ook online beschikbaar.

 

Een team cadeau zorgt voor waardering, fun én verbinding
Wanneer wordt gekozen voor een team cadeau zorgt dat niet alleen voor een gevoel van waardering maar ook voor verbinding met collega’s.  We zetten een aantal opties op een rij voor de aankomende online borrel: een online op maat improvisatie comedy, een mini-concert door een strijk-duo of een singer-songwriter, het is allemaal mogelijk. Voor een kleine groep kan ook gedacht worden aan een online teamactiviteit, zoals een workshop zakelijk tekenen of een gerichte kijkworkshop in een virtueel museum. Dit soort online activiteiten brengen de funfactor in het werk naar boven, die we moeten missen door het ontbreken van bedrijfsborrels, personeelsactiviteiten en teamuitjes. Het is belangrijk dat organisaties zorgen voor alternatieve manieren om die verbinding met elkaar te vinden in een buiten werk setting. In het cadeauplan mag een leuk en ontspannen team cadeau om weer lekker met elkaar te lachen dan ook niet ontbreken.

Enthousiast geworden om zelf een cadeauplan op te stellen, met daarin ruimte voor ontspanning door (online) cultuur door het jaar heen? Bekijk dan alle mogelijkheden binnen ons aanbod, via deze button ontdek je ze!

Omtdek meer aanbod