‘Elke dag naar de studio gaf mij rust in deze onrustige tijd’


Actrice Jouman Fattal, bekend van onder meer Gelukszoekers en Zuidas, kreeg begin dit jaar van Storytel wel een heel bijzondere vraag: of ze alle delen van de Harry Potter-serie wilde inspreken. CultuurWerkt! ging met haar in gesprek over dit bijzondere project, dat haar in deze onzekere tijden de broodnodige regelmaat gaf.

‘Ik heb nog nooit zo’n chaotisch jaar gehad,’ vertelt actrice Jouman Fattal. ‘Vaak viel een klus uit of werd ie doorgeschoven of stilgelegd omdat iemand uit het team corona bleek te hebben. Het was de hele tijd puzzelen: wat kan wel en wat kan niet?’

Toch wil Jouman zeker niet klagen. ‘Gelukkig heb ik het hartstikke druk gehad met projecten die doorgingen. Bovendien is acteren aangemerkt als contactberoep. Zodra de camera aan staat of we het podium op klimmen, mogen we elkaar dus aanraken. Het probleem ligt eerder bij het aantal mensen dat in de zaal mag worden toegelaten. Soms losten we dat op door een voorstelling meerdere keren op een dag te spelen.’

Daarnaast was Jouman dit jaar druk met een ander project dat op haar pad kwam: het inspreken van alle zeven delen van de Harry Potter-serie voor luisterboekplatform Storytel. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de boeken voor het laatst zijn ingesproken – een mooie reden om de luisterboeken nieuw leven in te blazen.

‘Een ontzettend mooie kans,’ aldus Jouman. ‘We zijn bijna klaar met de opnames. Sinds het begin van 2020 heb ik bijna driehonderd uur in de studio doorgebracht. Het is behoorlijk inspannend, zowel voor de regisseur en de technicus als voor mij. Daarom duurt één sessie maximaal vier uur.’

Het was een eervolle taak, waaruit Jouman de afgelopen tijd veel energie putte. ‘Vooral aan het begin van coronatijd bood het inspreken een heel prettige stabiliteit. Waar mijn vriend dag in dag uit thuis werkte, stapte ik op mijn fiets naar de studio.’

Jouman-Fattal

Jouman merkte hoe ze in de loop van het jaar steeds weer stappen zette in haar voorlees-skills. ‘Ik heb geleerd steeds beter te articuleren, meer rust te houden, minder snel te praten. Veel van die technieken kun je alleen maar leren door heel veel tijd in de studio door te brengen. Mijn stembanden zijn inmiddels een stuk beter getraind dan aan het begin: ik houd het langer vol en ben niet langer schor als ik thuiskom.’

Als grote Harry Potter-fan hoefde Jouman geen seconde te twijfelen of ze deze opdracht zou aannemen. ‘Ik ben altijd al groot fan geweest van de boeken van J.K. Rowling. Nu ik alle boeken heb voorgelezen, heb ik nog zoveel meer respect gekregen voor alle woordgrapjes en vertaalvondsten. Ook heb ik nog veel meer waardering gekregen voor Stephen Fry, die de Harry Potter-boeken in het Engels heeft ingesproken. Hij is zo’n meesterverteller. Je hoort aan de manier waarop hij voorleest hoe goed hij de taal begrijpt. Hij zet een fantastische sfeer neer.’

Welk boek zou Stephen Fry wat Jouman betreft nog wel eens mogen inspreken? ‘De boeken van Roald Dahl,’ antwoordt ze zonder twijfel. ‘Gek genoeg heeft Fry alleen korte verhalen van Roald Dahl opgenomen. Terwijl: Fry’s cynische, geamuseerde vertelstijl past zo goed bij boeken als Mathilda en De Grote Vriendelijke Reus.’

Aan wie zou Jouman het liefst een luisterboekabonnement cadeau doen? ‘Aan mijn ouders. Zij hebben mij zo mooi voorgelezen toen ik klein was. Ik zou het ze gunnen dat zij nu net zo fijn worden voorgelezen als ik toen.’

 

Alle boeken van de Harry Potter reeks zijn inmiddels te luisteren via Storytel. Als CultuurWerkt! lid mag je Storytel tijdelijk gratis uitproberen! 

Ga naar aanbieding