Op stap met je collega’s: Waarom vrienden maken op de werkvloer zo gek niet is


Ongeveer twee derde van de werkende Nederlanders is bevriend met collega’s en bespreekt persoonlijke zaken met hen. 12 procent geeft zelfs aan ook collega’s te hebben die zij tot hun hechte vriendenkring rekenen. Niet alleen leuk, maar ook handig. Wetenschappers zijn het er namelijk over eens dat vriendschap onder collega’s kan leiden tot een hogere productiviteit, beter werk en een groter geluksgevoel. 


Vriendschap maakt gelukkig

Nederlanders werken gemiddeld zo’n 36 uur per week en in veel gevallen betekent dit dat we onze collega’s vaker zien dan onze beste vrienden. Die vriendschappen op de werkvloer zijn zo gek dus niet. Uit onderzoek blijkt dat, van de mensen die buiten werktijd contact onderhouden met collega’s, ongeveer een derde (30%) wel eens afspreekt voor een borrel, een wandeling of een evenement na werktijd. 13 procent spreekt af tijdens het weekend en een kleine minderheid (6%) gaat zelfs samen op vakantie. Een grote meerderheid (89%) van de ondervraagden hecht waarde aan warme banden met collega’s en volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort is dat niet gek: “ Verbinding met andere mensen maakt ons het allergelukkigst en vriendschap op de werkvloer brengt ook nog eens veel andere voordelen met zich mee.” 

 

Vriendschap maakt productief

Inherent aan verbinding zijn ondersteuning en gezelligheid en die factoren zijn weer goed voor de productiviteit. Ja echt. Onderzoek toont aan dat werknemers beter presteren wanneer ze met meer collega’s bevriend zijn. Dit klinkt tegenstrijdig: Je denkt nu waarschijnlijk aan die collega’s die steevast te lang bij de koffieautomaat blijven plakken of die midden in de kantoortuin hun privéleven op tafel gooien. Goed gedacht, maar aan de andere kant stellen wetenschappers ook dat deze werknemers juist vaker hun werkzaamheden met elkaar bespreken en dat leidt ertoe dat zij hun werk beter doen. 

 Blog


Vriendschap maakt succesvol

Vriendschappen op de werkvloer verhogen dus de productiviteit en kunnen bovendien ook weer andere successen in de hand werken: een goede band maakt nou eenmaal dat de communicatie makkelijker verloopt. Zo krijg je nuttige feedback, durf je om hulp te vragen (en krijg je die waarschijnlijk ook) en voel je je vrij om openlijk te sparren. En dat kan handig zijn: Shawn Achor, auteur van The Happines Advantage, schrijft in dit artikel voor CNN hoe werknemers 40% meer kans maken op een promotie in de komende vier jaar wanneer zij steun ervaren van hun collega’s.

 

Ga op stap!

Voor dit artikel op NRC.nl sprak journalist Thomas de Man met de Amerikaanse Shasta Nelson (auteur en expert op het gebied van vriendschap tussen volwassenen) over sociale relaties op de werkvloer: 

“Volgens Nelson doen organisaties onvoldoende om vriendschappelijke relaties tussen werknemers aan te moedigen. Terwijl het voor een bedrijf juist voordelig is als mensen een collega als vriend beschouwen. Dat maakt hen gelukkiger en productiever.”

Goede redenen dus om je favoriete collega aan de mouw te trekken en samen iets te ondernemen. Samen naar een theatervoorstelling, concert of tentoonstelling zorgt ervoor dat je eens over iets anders praat dan over werk en zo leer je elkaar weer op een heel andere manier kennen. Tips nodig? Houd onze pagina in de gaten voor de leukste activiteiten op het gebied van kunst en cultuur!