Terug in de tijd op de Dag van het Kasteel!


Kastelen spreken tot de verbeelding. Je ziet grote feesten voor je, prachtig geklede adel en voelt je in één keer teruggevoerd naar de middeleeuwen. Zie je daar nou een geheime gang?

Over het algemeen kun je stellen dat kastelen in de middeleeuwen gebouwd werden ter verdediging. Dikke muren, kantelen, torens en een gracht: voilà, een kasteel! De definitie trekt een simpele lijn: een kasteel is alleen écht een kasteel als ze verdedigbaar waren. Ruwweg na het jaar 1500 was dit niet langer het geval, door de evolutie in wapens, en vanaf dat moment kregen kastelen totaal andere functies.

In ons land kun je nog vele honderden kastelen vinden, de één nog mooier dan de andere. En het leuke is: veel van deze kastelen kun je bezoeken. Op tweede Pinksterdag is het de Dag van het Kasteel, dus als je nog een extra zetje nodig hebt: trek erop uit!

 

Terug in de tijd op de Dag van het Kasteel2

Muiderslot

Ga mee terug in de tijd bij het Muiderslot, want tijdens het Pinksterweekend waan je je in de middeleeuwen. Er lopen ridders en jonkvrouwen, die je laten zien hoe het leven op het Muiderslot vroeger was en hoe de vijand op afstand gehouden werd.

Er is straattheater en er worden ambachten gedemonstreerd: weven, schrijven, leer bewerken, maliënkolder en harnassen maken of borduren. Het weekend wordt compleet gemaakt door ridderdemonstraties en de muziek wordt verzorgd door een troubadour. Wat wil je nou nog meer?

Meer over Rijksmuseum Muiderslot

 

Terug in de tijd op de Dag van het Kasteel3

Kasteeltuinen Arcen

In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in Noord-Limburg vind je Kasteeltuinen Arcen. Eén van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Meer dan 15 unieke tuinen, rondom een historische buitenplaats met een 17e-eeuws kasteel.

Tijdens het Pinksterweekend organiseert Kasteeltuinen Archen Klassiek in de Tuinen!, waarbij er subtiele klanken van klassieke muziek door de tuinen klinken. Muziekgezelschappen uit binnen- en buitenland komen hun muziek ten gehore brengen. Bekijk het programma en trek naar het zuiden van ons land!

 

Terug in de tijd op de Dag van het Kasteel4

Kasteel Cannenburch

In het midden van een prachtig oud parkos met weilanden en vijvers vind je Kasteel Cannenburch. Een 16e-eeuws kasteel in Vaassen, dat gebouwd is op de restanten van een nog ouder kasteel.

Tijdens het Pinksterweekend word je hier verrast door een gezellige fair, waar verschillende ondernemers bijzondere producten presenteren. De sfeer is als die van een festival, waarbij ook voor de kinderen een leuk programma is. Denk bijvoorbeeld aan een Knutselbus of het brouwen van een toverdrank met Professor Bombasticus.

 

Terug in de tijd op de Dag van het Kasteel5

Kasteel de Haar

In het Utrechtse dorpje Haarzuilens staat een sprookjesachtig kasteel: Kasteel de Haar. Het grootste kasteel van ons land is ontzettend imposant. Torens, kantelen, een ophaalbrug en een slotgracht, een park met oude bomen, vijvers, kronkelende paden en prachtige tuinen. Dit is wat je verwacht bij een kasteel!

Tijdens het Pinksterweekend is er genoeg te ontdekken bij het kasteel, maar er is één activiteit die we in het bijzonder even willen uitlichten: een puzzeltocht voor volwassenen. Tijdens een drie kilometer lange wandeling ontdek je de geschiedenis van het kasteel en het park. Tijdens deze puzzeltocht spaar je letters en is het tijd om te puzzelen. Heb je de juiste oplossing gevonden? Dan ontvang je een exclusieve set ansichtkaarten.

 

Terug in de tijd op de Dag van het Kasteel6

Een ramp is van alle tijden

Onder dit thema gaat de Dag van het Kasteel volgende week van start. Ben je benieuwd wat er – buiten deze voorbeelden – nog meer te doen is? Bekijk dan de website!