Tips & actualiteit voor de filmliefhebber


Deze week staan onze cultuurtips en nieuwtjes in het teken van film! Blijf op de bank of ga er op uit en geniet van heerlijke blockbusters of prachtige arthousefilms. 

 

ACTUALITEIT | Nederlands Film Festival

141003-085_NFF_Kalveren_loper_widescreen_large-1537525722

Deze week reist de crème de la crème van de Nederlandse filmwereld weer af naar Utrecht, voor het Nederlands Film Festival (NFF). Waar de jubileumeditie van vorig jaar nog voornamelijk online plaatsvond, kun je dit jaar de mooiste Nederlandse producties gewoon bewonderen vanaf een bioscoopscherm.

Aanstaande vrijdag worden tijdens het festival ook de Gouden Kalveren uitgereikt. Met elf en respectievelijk acht nominaties zijn De Veroordeling, over de Deventer moordzaak, en oorlogsfilm De Slag om de Schelde de grote kanshebbers.

Sinds dit jaar kent de organisatie nog maar één winnaar in de categorie Beste Hoofdrol en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. Grote kanshebbers zijn Fedja van Huêt voor De Veroordeling en Elise Schaap voor haar rol in Mijn vader is een vliegtuig

Hou je van een goede film? Bij CultuurWerkt! kun je met korting genieten van de beste arthouse films of indrukwekkende blockbusters. Waar wacht je nog op!

Wat: Festival
Waar: Utrecht
Wanneer: 24 september t/m 2 oktober 2021

TIP | All About Theatre About Film

Antonioni-Project-2009-Ivo-van-Hove-Jan-Versweyveld

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen. 

Voor All About Theatre About Film verruilen Van Hove en Versweyveld het toneel voor het museum. De basis wordt gevormd door toneelstukken uit hun gezamenlijke oeuvre, die hun oorsprong vinden in klassieke films van een zevental regisseurs zoals Ingmar Bergman of Marguerite Duras.

Net als een toneelstuk is de tentoonstelling opgebouwd uit verschillende aktes; met een begin, midden en einde. In de opeenvolgende ruimtes staan telkens andere toneelstukken centraal.

Zet je zintuigen op scherp en geniet van de mooiste theaterstukken en prachtige films!

Wat: Museum
Waar: Eye Filmmuseum, Amsterdam
Wanneer: 3 oktober 2021 t/m 9 januari 2022